Cikkek, tippek, videók és egyéb információk egy helyen a motorozás szerelmeseinek

2016. március 17. 12:00 - SpeedRunner Szeged

Amit az átírásról tudni kell

forgalmi-engedely-asztalon.jpg

Új motorkerékpár vásárlásakor és átiratásakor az új tulajdonosnak, üzembentartónak vagyonszerzési illetéket kell fizetnie. A gépjármű átírás 2016 évi teendői hasonlóan zajlanak majd, mint az előző évben, az átíráskor fizetendő illeték mértéke, a jármű teljesítménye és kora alapján történik.

Fontos, hogy gépjármű átírás előtt meg kell kötni egy kötelező biztosítást az új tulajdonos nevére, melyet a leggyorsabban akár a biztositas.hu oldalon, vagy a netrisk.hu oldalon lehet kötni online!

A teljesítmény alapján számított gépjármű átírás 2016. évre vonatkozó átírási illetékei a következők: gempajmu_atiras_uj_arak.png

A teljes átírási folyamat költségei a következők:

vagyonszerzési illeték (lásd a táblázatban),
új forgalmi engedély kiállításának díja 6000.-Ft,
gépjármű felelősség biztosítás díja (biztosító szerinti áron),
az eredetiségvizsgálat elvégzésének díja 0-500 ccm-ig 15500.-Ft, 501 ccm-től 17000.-Ft
új törzskönyv kiállításának díja 6000.-Ft,

A pontos összeget ezen az oldalon tudjátok kiszámolni:
http://kalkulatorlap.hu/atirasi_koltseg_kalkulator.html

A gépjármű átírás 2016 évben is 15 napon belül meg kell történjen az adásvételtől számítva. Minden érintettnek érdemes ezt a határidőt betartani, mivel igaz ugyan, hogy a hatóságnál a tulajdonjog bejegyzése azonnal megtörténik, e mellett a forgalmi engedély is kiadásra kerül, azonban a rendszer automatikusan észleli és jelzi a késedelmet. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a hivatal súlyos késedelmi, illetve mulasztási bírságot szab ki, ez az összeg pedig akár százezer forintra is rúghat.

A gépjármű átírás 2016 évben is mindig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötésével kell kezdődjön. Ez azért nélkülözhetetlen, mivel a vadonatúj gépkocsival sem lehet a közúti közlekedést megkezdeni, ha nincs biztosítva. De szükség van a kötelezőre akkor is, ha használt motort veszünk mert ezzel elkerülhető, hogy egy káreset során vitás kérdések merüljenek fel, hisz amint az adásvételi szerződést megkötjük, minden okozott kárért mi magunk felelünk.

Amint elkészült az eredetiségvizsgálat, megkötöttük a kötelező biztosítást, az okmányirodában már intézhető is az átírás 2016 évben is. Ezen kívül természetesen nálunk kell legyenek személyes irataink, a motorkerékpár törzskönyve, valamint a 4 példányos adásvételi szerződés első és második példánya. Amennyiben az átírást cég végzi, a cégvezető személyesen intézheti az ügyet az okmányirodában aláírási címpéldánnyal és cégkivonat bemutatásával.

 

 

Címkék: cikkek
komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cikkek, tippek, videók és egyéb információk egy helyen a motorozás szerelmeseinek
süti beállítások módosítása